3×50 week 09, sportfoto | in beweging

Vandaag is het een mooie dag voor een wielerfoto!

Wat ik al een tijdje in mijn hoofd heb is om een foto te maken van Martin (m’n zeer sportieve echtgenoot).

Zolang als ik hem al ken, en dat is inmiddels al een jaar of dertig, fietst hij al.
Vroeger in wedstrijdverband, toen stond ik vaak met zijn ouders, en soms met m’n vader langs de route om hem aan te moedigen.

Later is het meer recreatief geworden, de woensdagavond en de zondagmorgen staan bij droog weer altijd in het teken van het fietsen.
Vandaag volg ik hem (in de auto) tijdens zijn trainingsrit. Sjoerd wilde wel chauffeuren, want om de foto te kunnen maken die ik in mijn hoofd had, moest ik vanuit de auto fotograferen.

Dat valt nog niet mee. De auto beweegt, de fiets beweegt.
Ik wil een foto met een iets langere sluitertijd, rond de 1/30, zodat je de beweging ziet rondom het onderwerp (de fietser in dit geval).
De fietser komt dan als het ware los van de achtergrond.
Ik had in de voorbereiding al gelezen dat je hier heel veel foto’s voor nodig hebt voordat er een goede scherpe bij zit….
Ik kan je vertellen dat dat bij mij ook het geval is. ik maak er meer dan tweehonderd.

De foto die ik heb uitgekozen voor 3×50, week 9, staat bovenaan deze pagina. De scherpte zit op de fiets, de beweging is goed zichtbaar in de achtergrond, maar ook in de benen. Omdat ik naast de fiets zit in de auto, en uiteraard met de 50 mm werk, kan ik niet de hele fiets op de foto hebben, daarvoor moet ik meer afstand nemen. Daar is geen ruimte voor.

De volgende serie foto’s neem ik  vanaf de weg. Ik trek mee met de fietser terwijl hij langs fiets. Dit is iets makkelijker, en ik kies hier voor een kortere sluitertijd. Ongeveer 1/320.


Na 73 kilometer heb ik gelukkig wel wat foto’s. Het is wel makkelijker voor een fotograaf om een rondekoers te fotograferen. Dan kun je rustig een goede plaats uitzoeken, en heb je veel wielrenners, en veel rondjes en dus veel kans om raak te schieten 😉

Martin bedankt, ik weet dat ’t geen moeite voor je is, maar toch… En natuurlijk ook Sjoerd, voor ’t rondrijden door Zeeland, we zijn weer op plekken geweest waar ook ik nog nooit geweest was…!

 

Een gedachte over “3×50 week 09, sportfoto | in beweging

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s