Op zaterdag 16 april 2016 organiseert de fotoclub van EPZ, waar ik lid van ben, een workshop lange sluitertijden.
Deze workshop heb ik nog niet eerder gevolgd, vorig jaar juli heb ik wel al een ND filter/grijsfilter aangeschaft. Daar heb ik al een paar keer mee geoefend, maar natuurlijk wil ik graag goed leren hoe je er optimaal gebruik van kunt maken.
We starten de dag in de workshopruimte van HeelHollandFotografeert.
Mischa legt uit welk soort filtersystemen er zijn, wat de voor- en nadelen zijn.
Vervolgens krijgen we een stuk theorie over wat je naast een grijsfilter nog meer nodig hebt, hoe je de beste instelling voor je camera kiest, hoe je je locatie kiest (m.b.v. Google maps en suncalc.net)
En waarom het zo belangrijk is om een goede voorbereiding te treffen.
Dan is het tijd om op pad te gaan naar de eerste locatie van vandaag: het Veerse Meer aan de Veerse Dam. De volgende 3 foto’s heb ik daar gemaakt.
Ik heb een 10 stops schroeffilter van B+W, en al snel blijkt dat het neer komt op een 12 stops. Ik moet dus rekening houden met nóg een langere sluitertijd, dan ik uitreken wanneer ik van 10 stops uit ga om een goed belichte foto te krijgen. Het effect van lange sluitertijden is dat de beweging in je onderwerp wordt uitgesmeerd/gladgestreken. Het water wordt glad(der) en de wolken worden zachter.
Na de lunch rijden we naar Westkapelle, om op de punt van Zeeland een plek te zoeken aan de Noordzee. Er staat een behoorlijk harde wind, een goed en stevig statief is dan ook zeker nodig. Door de harde wind zijn er prachtige golven:
De foto’s hierboven zijn genomen met een korte sluitertijd, zo heb je een idee van de golven.
Het effect van een lange sluitertijd is fantastisch, de golven worden uitgesmeerd, en er ontstaat een mooi mystiek effect in je foto.
Een paar tips: trek vooral waterdichte schoenen aan, houd je statief en camera goed in de gaten, trek een warme jas aan, en neem altijd een muts en handschoenen mee (note to self) 😉 .
Wat is het mooi, de zee, de golven.
We hebben haast tijd te kort, we krijgen er geen genoeg van, maar de warme auto en de koffie lokken ons! En het is nog niet klaar, we hebben nog één locatie tegoed, en wat voor één!

De 50 jaar oude Zeelandbrug!
Aan het einde van de middag staan we onderaan de Zeelandbrug met de fotoclub.
Het is dan pas laag water, en bij laag water heb je hier nu eenmaal het beste resultaat.
Let wel op als je de dijk afdaalt, het is er spekglad!
Op de volgende foto’s zie je weer goed het verschil tussen een korte en een lange sluitertijd:
Aan de linkerzijde van de brug schijnt de zon er mooi op, we hebben geluk met het weer, de hele dag blijft het droog, met wolken en wind.
Hier zie je het effect weer goed in de wolken en in het water.
Een doorkijkje, en de brug vanaf de onderkant gezien:
En tot slot nog een paar foto’s vanaf de rechterkant van de Zeelandbrug:
Ik ben van plan om nog meer locaties te gaan vastleggen met dit ND filter met deze techniek van lange sluitertijden. Mocht je nu zelf ook zin hebben in een workshop, dan raadt ik deze van harte bij je aan. Je kunt kiezen voor een dag, maar een weekend behoort ook tot de mogelijkheden.
Je kunt meer lezen op de website van Mischa de Muynck over lange sluitertijdfotografie.
Neem ook eens een kijkje op het blog van mijn zus Annemarie, ze heeft deze workshop gisteren ook gevolgd en er een leuk en leerzaam blog over geschreven.
Mischa, dank je wel voor weer een hele leuke, leerzame en gezellige workshop!
Mijn doel is behaald: nog meer uit mijn ND filter weten te halen, en beter weten waarop te letten.
Wordt vervolgd….!
Jouw foto’s zijn ook allemaal erg mooi geworden, wat is het toch een schitterend effect. Ik houd ervan 🙂 Wordt absoluut vervolgd! De Brilletjes, de Valdijk, dat plasje tussen Heinkenszand en Nisse, de Zwaakse weel, Stelleplas, allemaal op fietsafstand!
LikeGeliked door 1 persoon
Prachtige foto’s zo. Zo is NL nog mooier 🙂
LikeGeliked door 1 persoon
wat kan ik me goed voorstellen dat je hier enthousiast over wordt, ze zijn prachtig, de foto’s en vooral het verschil in techniek te laten zien is heel duidelijk.
LikeLike