Textielmuseum Tilburg

Woensdag 2 januari was ik met mijn moeder Alie en mijn zus Annemarie in het textielmuseum in Tilburg.
Ik ben daar al een keer eerder geweest tijdens mijn VWO periode. Het was een excursie van de les textiele werkvormen.
Ik herinner me er niet heel erg veel meer van. Alleen dat het gevestigd was in een oud fabrieksgebouw.

Op hun website kun je alles lezen over de tentoonstellingen die er zijn van tijd tot tijd.

Ik heb per onderdeel/tentoonstelling een fotoverslag gemaakt!
De teksten heb ik grotendeels van de website overgenomen.

Het gebouw:

 

De Wollendekenfabriek:
Een van de hoogtepunten van het TextielMuseum is de tentoonstelling ‘De Wollendekenfabriek 1900-1940’. Er is een levendige sfeer nagebootst van een textielfabriek, zoals die in de periode van 1900 tot 1940 bestond. Hier kun je zelf ervaren hoe van ruwe wol een deken wordt gemaakt. Net als vroeger worden de machines aangedreven door een stoommachine. Bekijk de demonstratie van de machines, hoor het stampende en aanhoudende geluid en ruik de geur van wol en olie die zich verspreidt door de ruimte. Het lijkt alsof de fabriek nog volop in bedrijf is en dat de arbeiders even weg zijn om te schaften. Zoek ook naar de historische foto´s en filmfragmenten die in de tentoonstelling ‘verstopt’ zijn.

 

Details van de stoommachine:

 

Het textiellab:
In het TextielLab zijn bezoekers getuige van wat ontwerpers, kunstenaars en architecten aan het maken zijn; het biedt een uniek kijkje in de ‘ontwerpkeuken’ die normaliter gesloten blijft. Door ter plekke te ervaren hoe samples en producten gecreëerd worden, word je als bezoeker deelgenoot gemaakt van het maakproces.

 

Cultural Threads:
Textiel als medium voor politiek-maatschappelijke vraagstukken
We leven in een wereld waarin grenzen tussen landen en mensen vervagen, machtsverhoudingen ingrijpend verschuiven en culturen vermengen. De tentoonstelling ‘Cultural Threads’ presenteert bijzonder werk waarin hedendaagse kunstenaars textiel als krachtig instrument gebruiken om hun ideeën te verbeelden over politiek-maatschappelijke vraagstukken. Zij verbinden textiel aan hun eigen zoektocht naar afkomst en identiteit in een steeds verder globaliserende wereld. Of ze gebruiken het om geschiedenissen te ontrafelen en nieuwe toekomstperspectieven te schetsen.

 

Kleur & Abstractie | Generaties in Dialoog
Laat je verwonderen door een breed spectrum aan abstracte textiele werken vanaf de jaren 1960 tot nu, in de expositie ‘KLEUR & ABSTRACTIE | Generaties in Dialoog’. Twee generaties kunstenaars en vormgevers treden met hun werken in een dialoog. Er wordt zowel werk getoond van de oudere generatie kunstenaars die het thema kleur en abstractie in het medium textiel verkent, als ook werk van de jongere generatie diegeïnteresseerd is in het onderwerp. In enkele films, middels schetsen en stalen wordt ook het maakproces van een aantal kunstenaars belicht.

 

Weefgetouwen:
Tot slot de collectie weefgetouwen. Mijn favoriete afdeling.
Deels omdat het zo mooi is om op de foto te zetten, maar ook omdat wij er vroeger thuis in de Zangvogelstraat ook één op zolder hadden staan. Mijn moeder heeft daar veel mooie dingen op geweven, maar ik heb er zelf ook wel eens achter gezeten. Voor ons dus erg nostalgisch. Ik herinner me nog dat het ding moest worden opgespannen, zoveel draadjes! En het heen en weer schieten van de spoel, prachtig! Mijn handen jeukten gisteren, want wat was het leuk om te doen!

 

Touwtjes & draadjes:

 

Damasten kleden in wording:

 

Ponsplaatjes voor de dessins met naamplaatjes:

 

Tot slot
Het textielmuseum is de moeite waard voor een bezoek. Textiel is overal om ons heen. Het is leuk om te zien hoe de dingen vroeger gemaakt werden, en welke ontwikkeling dit heeft doorgemaakt.
Het is erg inspirerend om te zien hoe kunstenaars hun talenten aanwenden om mooie dingen te ontwerpen in het textiellab!
Daarnaast was het een gezellige dag uit met mijn moeder en zus! En dat zouden we vaker moeten doen….

5 gedachten over “Textielmuseum Tilburg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s