De zwarte bes

Het werk vordert langzaam, maar gestaag
3x50: werk in uitvoering
Mijn 3×50 van week 30 : de jaarlijkse oogst van de zwarte bes mocht in mijn serie niet ontbreken.

Net op tijd….

Ik vind het elk jaar weer een mooi gezicht, langs de dijken waar ik regelmatig met mijn hond loop, staan percelen vol met zwarte bessenstruiken. Vanuit de winter, waar het nog kale struiken zijn, geniet ik in de lente van het groeien van het blad en later ook van de bessen.

En dan breekt uiteindelijk het moment aan waarop de bessen geoogst kunnen worden.

Ik was er net op tijd voor. Tijdens mijn vakantie in het buitenland, was er al behoorlijk wat geoogst in de omgeving van Heinkenszand. Ik sprak vorige week een bessenteler van de Kousendijk, en die had deze week nog 2 percelen te doen. Die moesten nog wat doorgroeien want ze waren wat aan de kleine kant.
Daar was ik erg blij om, want zoals gezegd, die zwarte bessenoogst moest ik gewoonweg in mijn serie hebben! Vanochtend voordat ik naar m’n werk moest op pad gegaan. Maar helaas, het perceel aan de Kousendijk was al gedaan. Die aan de Plattendijk nog niet! Gelukkig, maar helaas moest ik eerst nog gaan werken tot 17.00 uur.
Na mijn werk meteen oude schoenen aan gedaan, en naar de Plattendijk gereden. Ze zijn bezig! Vanaf de Westerguitedijk ben ik de dreef af gelopen en tussen de bessen door richting de oogstmachine gelopen om het oogstproces vast te leggen.

Een flinke oogstmachine slokt de struiken als het ware op, en filtert de bessen eruit. Die gaan meteen in kratten, een beetje restafval spuit uit de achterkant van de machine (dat was aan mij te zien nadat ik doodleuk achter de machine bleef staan…) twee mannen staan aan de achterkant van de machine steeds de volle kratten voor lege te verwisselen.

De bessen worden voor diverse doeleinden gebruikt, maar het meest bekende is dat ze als grondstof dienen voor cassis. Meer informatie kun je vinden op de website van de zwarte bessen coöperatie.

Voor mij is het dus : missie geslaagd, en datzelfde geldt hopelijk ook voor de bessentelers!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s